Stránky

Není software jako software

Nejsem paranoidní, nemám extrémní strach o své soukromí, nemyslím, že všechen software by měl být zadarmo a když není, můžem ho ukrást a tvářit se jako revolucionáři.

Ale v poslední době jsem si začal víc všímat snah výrobců a poskytovatelů služeb sledovat mě :D Většinou jde o optimalizaci služeb.. a většinou mi to nevadí, ale trochu se mi příčí nemožnost se tak docela skrýt pohledu firem. Když jsem se začetl, našel jsem další nehezké a nesympatické praktiky, které nepříjemně ohrožují mé možnosti... postupně je budu psát a k některým se asi vyjádřím i samostatnými články.

Operační systémy

Používám Linux (aktuálně Fedoru) to je velice zajímavý operační systém. Plánuju ale přechod na Windows, kvůli Corel Draw a Adobe Lightroom, které nemají na Linuxu konkurenci.. co mě mrzí je přístup Microsoftu.. známé jsou jejich pokusy vytahovat z lidí peníze, dát jim méně kontroly, podporovat DRM a v poslední době i vnutit výrobcům počítačů úpravu jejich strojů tak, aby nikdo nemohl provozovat jiný systém než Windows :( Takže vyzkoušet si linux, bude úkol jen pro opravdové hardcore geeky - a to by byla škoda. Linux je systém, který by většině na takovéto domácí brouzdání úplně stačil a má spoustu výhod.

Vaše věci na webu

Dávejme si pozor, komu patří věci, které nahrajete na internet.. google, facebook, ICQ.. ti všichni mají velmi neseriózní podmínky a více či méně jim dáváte všechno co se jim jednou dostane do pařátů, dokonce i potom co přestanete službu používat! Hledejte služby, kde Vaše data jsou opravdu Vaše.

"souhlasíte s tím, že společnost ICQ může používat všechny nápady, technologie, koncepce, techniky nebo jiné materiály, které jste za jakýmkoli účelem zaslali" -- to se mi nezdá pěkné.

Případová studie: Pošlu náhled svých fotek modelce gmailem => google má celosvětovou licenci pro šíření, úpravy, publikování atd. mých fotek. // Existují námitky o listovním tajemství... ale nakolik se vztahuje na gmail, na přílohy, na Irsko... raděj to nebudu zkoumat a půjdu jinam.

Protipirátské tažení

O protipirátských snahách jsem už psal . SOPA, ACTA a jejich snahy kontrolovat => omezovat internet a jeho uživatele. Máme petice i stávky. Nenechme vlády (a ty co je zrovna platí) ovládnout náš internet! Tady nejde o stahování filmů a muziky, ale o možnosti a kontrolu - podívejte se na současné totalitní režimy... ty snahy jsou podobné.

Mobilní telefony

Chytré telefony jsou fajn. Když jsem slyšel o open-source - tedy otevřeném systému pro chytré telefony (chápej Androidu), měl jsem celkem radost, ale z Androidu se stala uzavřená aplikace - google nezveřejňuje zdrojové kódy, běžný uživatel nemůže odinstalovat nekteré programy z telefonu. Je velmi obtížné provozovat telefon, aniž by Vás google sledoval - a to doslova. Někteří výrobci telefonů dokonce zakazují uživatelům instalovat odjinud než z google marketu. Čím chytřejší telefon máme, tím víc toho o nás vědí.

Sociální sítě

Cokoli nahrajete na internet, to je veřejné :) Facebook ale umožňuje aspoň trochu nastavovat kdo co uvidí. Máme google plus, i alternativní sociální sítě jako diaspora. Zatím je třeba přistupovat k Facebooku racionálně a obezřetně.. ale jinak mám sociální sítě rád.

Co s tím?

Co dělat? Můžeme začít vnímat Stallmanovu(wiki) svobodu v kompjůtrovém světe jako hodnotu.. snažit se omezovat softwarové patenty, vybírat pečlivě co si koupíme, jaké služby budeme používat a od koho. I to, že si programy, které potřebuji koupím je pozitivní - protože pro zbytek věcí budu používat free a open-source software. Můžeme podepisovat petice a chodit stávkovat, ale stejně důležité je i nepřistoupit na jejich hru nebo nestat se záporákem - nemusíte stahovat Photoshop na jednu fotomontáž GIMP stačí a když chcete dělat rastrovou grafiku denně, kupte si ho.

// Ani tento článek není vytesaný do patníku, budu ho upravovat a vůbec.

Moje fotografie

Štítky

Použití fotek

Fotografie na webu, které jsou opatřené vodotiskem jsou moje a jsou chráněné autorským zákonem. Fotky můžete kopírovat na své Facebooky a blogy, pokud jsou nekomerčního charakteru a pokud mě uvedete jako autora. Za odkaz zpět na celou galerii budu rád a uvítám i když mi dáte vedět, že se vám fotka líbí a půjčujete si ji, třeba do mailu nebo komentářů pod galerií. Díky

Profily

Další odkazy