Stránky

Tipy pro Duplicati

Milí,

pro zálohování používám a doporučuji Duplicati, není to ideál, ale lepší program jsem nenašel.

Co mi vadí:

  • Celý program vypadá jako průvodce (ang. wizzard) spíše než jako program. Podle mě by bylo nesrovnatelně přehlednější mít něco jako kontrolní panel zobrazující stav jednotlivých úkolů a průvodce použít volitelně pouze při zakládání zálohy a obnovení.
  • Program dělí soubory do balíků po několika MB (lze nastavit), mrzí mě že není možné zadat, aby se tyto balíky chovali pružněji a např. když mám 20MB fotku, tak ji nedávali do balíků po 1 a půl fotce, ale raději po dvou fotkách i za cenu překočení velikosti.

Co je důležité:

Nastavte si raději více menších záloh než jednu zálohu mnoha adresářů => např. zálohujte raději Fotky, Lightroom katalog, Dokumenty, Maily a Účetnictví než "domácí pc", kde navolíte všechny tyhle složky.

Vždy když volíte kdy se má dělat plná záloha a kdy jen inkrementální a kolik plných se má nechávat na serveru myslete na to že:

  • Vždy mějte alespoň dvě plné zálohy, duplicati obsahuje chybu a může vymazat plnou zálohu než založí novou, což je fatální pokud by byla zároveň tou poslední, protože inkrementální zálohy jsou bez počáteční plné zálohy k ničemu.
  • Plná záloha se nahrává velmi dlouho, protože se všechno znovu tlačí někam na internet.
  • Pokud obnovujete data potřebujete všechny inkrementální zálohy od včera do minulosti až po poslední plnou => to všechno se stahuje do počítače, rozšifruje a rozbalí.

Cítím, že nejsem s Duplicati spokojený... podle mě není dobré na takové objemy... tlačit cca 100GB každý měsíc na web je na dlouho a pruda :-/

Budoucnost je nejspíš v ZFS a jeho fantastickém snapshotingu - ale nejsem si jistý, jestli mu chci už svěřit svoje zálohy :D (navíc vyžaduje silnější mašinu než aktuálně používám pro svůj sevrer) Pokud bych ho nasadil, tak bych jen jednosměrně synchronizoval svoje adresáře se serverem a zálohoval až tam třeba 3x denně bez jakékoli práce navíc.

Bohužel zde vznikají další komplikace, jako instalace rsync na windows, řešení šifrování a podobně.. což je dost pruda.

Článek není nic moc... ale ty tři tipy uprostřed jsou fajn, ne? :D

Moje fotografie

Štítky

Použití fotek

Fotografie na webu, které jsou opatřené vodotiskem jsou moje a jsou chráněné autorským zákonem. Fotky můžete kopírovat na své Facebooky a blogy, pokud jsou nekomerčního charakteru a pokud mě uvedete jako autora. Za odkaz zpět na celou galerii budu rád a uvítám i když mi dáte vedět, že se vám fotka líbí a půjčujete si ji, třeba do mailu nebo komentářů pod galerií. Díky

Profily

Další odkazy