Stránky

Výpujčení místa pro zálohování

Milí,

někteří víte, že se trápím pomíjivostí dat, hlavně fotek.. už 1-2x jsem přišel o fotky kvůli chybě, dost mě to štve (a to zatím nefotím žádná umělecká díla). Od března tedy přemýšlím o nějakém mazaném řešení jak zálohovat..

Jestli vás nezajímaj kecy kolem, skočte pod obrázek, kde je nabídka :D

Prošel jsem postupně různá běžná řešení:

  • CD, DVD, BD
  • pásky a kazety
  • internetové zálohovací služby
  • USB disky u kompu
  • NAT server
  • vlastní mazanější server
  • nějaká kombinace

Všechny maj své výhody a nevýhody... ale nakonec jsem pro mé potřeby a množství dat a hlavně budoucí množství dat našel řešení.

Aktuálně mám přes 100 GB fotek a vlastních grafik, dokumentů, zdrojových kódů. Když jedu na víkend můžu nafotit i 1000 fotek (to s tímto foťákem 9GB ale např. nový Nikon by zabral už 70-80GB), po víkendu fotky promažu, ale obvykle tak 1/3 mi zůstane, často víc. => Potřebuju nahrát hromadu dat do zálohy, ale nepotřebuju je mít vytesané do skály nafurt všechny. Z toho plyne, že ani BluRay disky 50GB nejsou ideální.

Jak to teda dopadlo?

Vymyslel jsem 3 fázový systém.

  1. Pořídím server zálohovací, sestavím, nastavím.
  2. Pořídím k serveru disk, na který se bude zálohovat záloha :-)
  3. Pořídím účet někde na netu a tam budu přes noc tlačit 2. zálohu zálohy

Takže ve finále půjde o souhrn 3 samostatných metod.

Aktuálně se blíží doba 1. fáze. Co to znamená? Budu mít server s 2TB místa dvojmo => když dojde k poškození jednoho disku, data jsou furt v pohodě. Na tento budu hrnout data a na něm se bude dělat pravidelná záloha po každé změně, která pokryje změny alespoň tři měsíce zpět. Takže má data budou u mě na počítači, na USB u mého počítače (tak zálohuju teď) a na zálohovacím serveru (dvojmo), kde se budou pravidelně dělat zálohy pro případ, že bych si sám data smazal i na zálohovacím serveru. Server zároveň hlídá jestli data nejsou poškozována tzv. tichým poškozením dat.

Co z toho plyne pro vás moji milí?

Nezaplním celý prostor sám (aspoň ne hned), proto vám nabízím místo na mém mazaném zálohovacím počítači a to jak pro archivaci (fotky z dovolených o které nechci přijít) tak pro pravidelné zálohy.
Zároveň s tím nabízím školeníčko o zálohování a nastavení zálohovacích programů přímo na vašem kompu.
Vaše data samozřejmě mohou být šifrovaná - i s tím můžu pomoct, ukázat, vysvětlit.

Co můžu slíbit?

Nic. :D Chci vám nabídnout jeden článek do vaší zálohovací strategie a pomoc s budováním zálohovací strategie. Může se stát že o server přijdem, ale v tom případě budem mít data u sebe a naopak, když přijdem o data, budou na serveru. Server taky občas může mít výpadky atd... ale pro mě osobně je to furt lepší a realizovatelnější než sypat data po každém víkendu dvě noci po netu někam do ameriky.

Jak by to probíhalo?

Tak jednoduše jak jen to půjde :-)

  1. Řeknete mi orientačně, co, jak, kolik, kdy chcete zálohovat.
  2. Vymyslíme kudy do toho, jak to provádět.
  3. Nahrajem první data, velkou hromadu přes USB, síť u mě na bytě nebo přes internet bezpečnou linkou.
  4. Tyhle data tam budou spokojeně ležet a zálohovat se samostatně a občas je přepíšete novějšíma nebo přidáte pár dalších, hlavně přes internet.
  5. Přijdete o data u sebe, stáhnete si je přes net nebo si přijdete s kompem nebo USBčkem (plánuju i vypalování na BluRay)

Data polezou přes internet jen v šifrovaných kanálech. Všimli jste si, že není řeč o penězích. U malých věcí a prostorů nechci nic. U větších chci přidat na elektřinu, příp. na další disk (můj systém začne na dvou, ale je připraven na 5 bez dalších investic). Na příspěvku se půjde dohodnout .-)

Případové studie

Eva Vymyšlená je Danova kamarádka a má pár fotek z dovolené, má je doma na CDčku, ale četla článek, že CDčka moc dlouho nevydrží (a to je pravda), tak se rozhodla si je k Danovi schovat, každej rok pár fotek přihodí.

Petr Neexistující je digitální umělec a jednou za čas nakreslí nějaký obrázek do knihy nebo hry. Každej 2. den si složku s ilustracema zálohuje automaticky na server.

Lenka Smyšlenka fotila u Dana akty, chce si je schovat, ale nechce aby je bratr našel ve společném počítači. Tak si je zašifrovala (společně s fotkama od bývalého přítele) a nahrála na server. Protože server může padnout, poradil jí Dan, aby si šifrovanou kopii ještě dala na flešku a schovala.

Jsem otevřen dotazům i nezávazným objednávkám.

// Tato služba není komerční ani veřejně dostupná, jde o přátelskou nabídku kamarádům.

Moje fotografie

Štítky

Použití fotek

Fotografie na webu, které jsou opatřené vodotiskem jsou moje a jsou chráněné autorským zákonem. Fotky můžete kopírovat na své Facebooky a blogy, pokud jsou nekomerčního charakteru a pokud mě uvedete jako autora. Za odkaz zpět na celou galerii budu rád a uvítám i když mi dáte vedět, že se vám fotka líbí a půjčujete si ji, třeba do mailu nebo komentářů pod galerií. Díky

Profily

Další odkazy