Stránky

V dobrém i ve zlém

„V dobrém i ve zlém“ - zkrátka za každou cenu.

Dneska přijde možná nejkontroverznější článek mé láskyplné série.

Jak jsem psal v prvním článku, lidi spolu mají být, dokud spolu chtějí být. Tečka. Láska na celý život je krásná věc, ale je to výjimka a nikoli pravidlo nebo právo.

Zní to hezky, ale věci se vyhrotí. Vezměme si vymyšlený případ, který se zakládá na realitě:

Maruška a Pavel spolu žijí pět let, mají se rádi, hodně toho spolu prožili, loni si ale na jednom z mnoha výletů Pavel způsobil vážné zranění a od té doby musí chodit o berlích. Ze své nové životní situace je v neustále ve špatných náladách, nenašel si nové koníčky, nechce se stýkat s přáteli, dřepí doma a hraje počítačové hry. Maruška no „nepoznává“, to není ten Pavel, kterého si našla a trápí se.

Otázka zní: měla by se s ním Maruška rozejít? Teď se každý lekne a řekne: „Samozřejmě že ne, právě teď potřebuje její podporu a pomoc.“ Dobrá, tak za jak dlouho? Jestli bude stále takový morous a zápecník se špatnou náladou, má s ním být dál, přestože jí s ním není dobře, vztah ji nekultivuje a nenaplňuje? Má odpoveď zní ne. (To už jste asi čekali, co?) Může podniknout pokusy vrátit ho zpět, pomoct mu. Ale nesmí se vyčerpat, nesmí to dělat z povinnosti. On už možná není ten člověk co býval a proto i on potřebuje jiného partnera a pokud by se se oba trápili (byť tedy čestně, do smrti spolu) nikomu tím neprospějí.

Vše se ještě více vykrystalizuje, pokud započítáme do rovnice děti... Jak by mohly vyrůstat děti v rodině, kde jsou spolu rodiče z povinnosti?

Tak, jsem si na sebe upletl bič (nebo si nasral do hnízda?), protože teď to vypadá, že bych při své přítelkyni nestál. Stál bych, dokud by sama bojovala a snažila se a dokud by měla to, proč ji miluju. Ale nebyl bych s novou, cizí ženou a některé bitvy zkrátka nemůžu vybojovat za ni.

Dnes to bylo krátké, příště přitvrdíme.

Verunka 30. srpna 2012 22:02
Tak za prvé, možná je to pravda v dnešní době - láska na celý život je krásná věc, ale je to výjimka a nikoli pravidlo nebo právo, - ale dřív to tak nebylo, PROČ při sobě lidi dříve více stáli, podporovali se a dokázali spolu žít celý život? A za druhé, tvé názory se časem změní, aspoň zrovna v ten, co jsi zmínil, doufám!
Jan Daniel 31. srpna 2012 7:14
Neříkám, že se nemůžou změnit… nechtěl bych být hologram, robot nebo fosilie.. :-) Ale kdyby lidi psali jen to, čemu budou věřit až do smrti, měli bychom knihy, blogy a citáty jen od smrtelně nemocných… I velké hlavy mění svoje názory a postoje. Myslíš, že to tak bylo? Pro mě je dosti těžké dělat si nějaký úsudek o „starých dobrých časech“, protože jsem tam nebyl. Ale myslím že se společnost výrazně proměnila… zvlášť role ženy a s tím i její přání, role muže už pak není tak jasná. (Už to není: „chci ženu, tak se musím postarat o děti, protože žena na nich trvá“ nebo „jestli chci vypadnout od rodičů a žít sama po svém, tak si musím najít chlapa, abychom dostali novomanželskou půjčku na byt“.) Tím se věci trochu komplikují.

Jak přidat komentář?

Moje fotografie

Štítky

Použití fotek

Fotografie na webu, které jsou opatřené vodotiskem jsou moje a jsou chráněné autorským zákonem. Fotky můžete kopírovat na své Facebooky a blogy, pokud jsou nekomerčního charakteru a pokud mě uvedete jako autora. Za odkaz zpět na celou galerii budu rád a uvítám i když mi dáte vedět, že se vám fotka líbí a půjčujete si ji, třeba do mailu nebo komentářů pod galerií. Díky

Profily

Další odkazy