Stránky

Soukromí v emailu

„Soukromí všichni očekáváme, ale nikdo si ho neváží.“

Překvapivě málo nám vadí stále častěji dokazovaé případy sledování našich emailů, zapisování, archivace a analýza našeho pohybu po internetu a úniky osobních dat. Shrňme si to: všechny informace o nás, které má google, youtube, yahoo, microsoft a další velcí hráči jsou i do rukou vládám - nejčastěji vládě USA. Ta si je ukládá a třídí.

„Ale já si tam nic tajného neposílám.“ Nemusíte zrovna posílat plány na konstrukci bomb z autobaterií, pro někoho by jistě byla zajímavá i korespondence s rodinou, osobním bankéřem, výpisy z bankovího účtu, faktury z eshopů nebo dopisy obchodním partnerům. A to, že nikoho nezajímají teď, se můžu snadno změnit, pokud se stanete někým důležitým.

Už teď umíme zašifrovat email tak, aby ho dokázal přečíst jen adresát, rozšířené jsou dvě technologie:

S/MIME

V případě S/MIME vám nějaká autorita - velká bezpečnostní firma, neziskovka nebo např. česká pošta vystaví doklad o tom, že jste vlastníkem emailu - součástí toho dokladu jsou dva klíče (jsou to dlouhá hesla - opravdu dlouhá), Váš email a občas i Vaše jméno a příjmení. Jeden z klíčů je veřejný a druhý je soukromý. Soukromým klíčem můžete podepsat email a pokud má adresát vašeho emailu rozumný program - zobrazí se mu, že správa byla podpesána a autorem zprávy jste skutečně vy, za to se zaručí ta autorita, která certifikát vydala.

Pokud má Váš adresát taky S/MIME, pak pokocí kombinace svého soukromého klíče a jeho veřejného, můžete email zašifrovat tak, že nikdo krom něj si ho prostě nepřečte.

PGP

Druhou možností je PGP, ta vypadá podobně, taky máte dva klíče (soukromý a veřejný), taky můžete podepisovat a nebo rovnou šifrovat, ale za Vaši identitu a neporušenost zprávy se nikdo nezaručí. Klíče si vygenerujete sami přímo v mailovém klientovi a lidem, kterým chcete posílat bezpečné emaily, dáte váš veřený klíč třeba na papírku - oni si ho pak přidají do adresáře veřejných klíčů a budou moct otevírat zašifrované zprávy od Vás.

Zajímaly by Vás články a návody na podobná témata? Já bych o tom rád psal, ale nevím moc jak to uchopit.. :\ Budu rád za konkrétní náměty do komentářů.

Moje fotografie

Štítky

Použití fotek

Fotografie na webu, které jsou opatřené vodotiskem jsou moje a jsou chráněné autorským zákonem. Fotky můžete kopírovat na své Facebooky a blogy, pokud jsou nekomerčního charakteru a pokud mě uvedete jako autora. Za odkaz zpět na celou galerii budu rád a uvítám i když mi dáte vedět, že se vám fotka líbí a půjčujete si ji, třeba do mailu nebo komentářů pod galerií. Díky

Profily

Další odkazy