Stránky

Řešení hostingové otázky pro brzkou budoucnost

Tento článek píšu mimo pořadník, abych si setřepal úvahy a poinformoval zájemce o tom co dělám a o čem přemýšlím.

Už delší dobu si vymýšlím nějaký internetový projekt, který by mě něco naučil, na kterém bych se vyřádil a vyrealizoval (pěkné slovo, že?) a zároveň by měl nějakou tu přidanou hodnotu, ať už finanční či dobročinnou. Mezi různě kvalitními a reálnými nápady jsem aktuálně vybral jeden (zbytek čeká v řadě), podrobnosti si nechám pro sebe, řešíme ho zatím v užším kroužku, důležité teď je co kvůli tomu nastalo.

Projekt je v zásadě velká webovka, kde se bude (v ideálním případě) scházet spousta lidí a budovat velké množství dat - textů - informací, můžete ho chápat jako velké fórum nebo malou wikipedii (dost malou). Aby takový projekt mohl být vystavený na internetu, musí, stejně jako každý jiný web, mít zařízený hosting -> místo na speciálně nastaveném počítači, který je maximálně spolehlivě připojen na nějakou rychlou linku. A o tom to bude :-) Jak jsem na to šel?

Předpoklady

  • Webu se bude dařit a poroste do krásy, můžu očekávat třeba i 1000 návštěvníků denně a většina tam bude klikat déle. Zároveň bude vznikat hromada textů, které bude třeba ukládat do databáze.
  • Docela zásadní je možnost, aby si uživatel nastavil nějakou možnost upozorňování mailem na změnu témat, která ho zajímají. Můžu tedy očekávat hromady mailů.
  • Nejsem si 100% jistý, že je to reálný nápad a že si mi zadaří, takže počáteční investice nesmí být velká a nebo alespoň nesmí být hloupá a po skončení projektu nevyužitelná.

Možnosti

Našinec, který si chce udělat vlastní web (myslím udělat web, ne např. psát blog) má v zásadě 4 možnosti:

  • Webohosting
  • VPS
  • Vlastní server
  • Cloud

Webhosting je nejčastější i tenhle web je na běžném sdíleném webhostingu, spočívá v tom, že vám nějaká firma pronajme kastlík na jejich serveru v rámci nějakého programu: coolminiweb - 1web 50MB 2maily PHP a jedna DB. Nakonec tedy běží třeba několik set malých webíků na jednom stroji. Výhody jsou jasné: cena a snadnost. Nevýhody se projeví později, jde hlavně o "hloupá" omezení (počet DB, počet nasměrovaných domén na jeden prostor, počet mailů...), na některá z nich jsem dokonce narazil i já se svými pár weby.. pro Projekt by byly někerá nezkousnutelná, navíc vyšší nároky na stroj by zpomalovaly ostatní weby, takže by nás poskytovatel brzo zavřel :-) Cena hostingu se hýbe.. já aktuálně platím kolem 150 Kč měsíčně dohromady za weby jandaniel.cz, jtl.cz, locomaja.cz a pár dalších.

Vlastní server, zkrátka bych si koupil počítač, celý ho nastavil a pronajal si místo v nějakém datovém centru, kde je rychlé připojení, hlídání, klimatizace atd. To stojí cca 800 Kč na měsíc. Investice do počítače by byla samozřejmě taky významná. Výhodou je naprostá kontrola nad strojem: jede to pomalu, pořídím SSD. Potřebuju prostor, 1TB je levný... atd. Nevýhodou je, že když se něco rozbije, musím to koupit (nebo mít nachystané) dojít do serverovny a vyměnit to. Zkrátka moc drahé a náročné... někdy až budu bohatší :D

Cloud (čti klaud - mráček) je takové moderní souhrné označení toho, že máte webovky někde, kde se platí za spotřebované prostředky, tzn. měl bych spodní mez a když by začli chodit lidi mohl bych si ji snadno zvyšovat do závratných výšin -to je realizováno tak, že web je ve skutečnosti rozložený v nějaké obrovské síti počítačů, v cloudu. Výhoda je zároveň pro mě nevýhodou... jak mám sakra vědět kolik dotazů do DB budu mít (ok šlo by to odhadnout), ale kolik bodíků zamestnání procesoru, inodů... uff Zkrátka dost špatně se odhaduje nějaká cena, mohl bych snadno skončit tak, že by se Projektu ještě nedařilo, ale náklady na pronájem cloudu by byly už moc vysoké.

No a poslední co zbylo je VPS. VPS - virtuální privátní server vypadá zhruba tak, že někde někdo má svůj server (ten o dva odstavce výš), ale ten má mazaně softwarově rozdělený na více virtuálních počítačů, takže ve skutečnosti je to mašina např. s osmi procesory, ale já si můžu pronajmout virtuální mašinu, která má nárok jen na jeden procesor, 1/10 disku a 1/6 pamětí. A na tomhle viruálním serveru je úplně obyčejný operační systém do kterého je možné nasypat ten specialní software a nastavit si to podle svého. Takže lidi sdílí jednu mašinku, ale každej si to svoje dělá odděleně - to je samozřejmě výhodné cenově, ale i šetrnější nižší spotřebou elektřiny: jeden velký rozdělený na 10 má nižší spoetřebu než 10 malých počítačů.

Takže VPS!

Konsolidace webů

Zároveň s potřebou nového hostingu pro Projekt, jsem se znovu zamyslel nad současnou webovou situací: mám ve správě cca 4 domény, na nich cca 6 různých malých webů a platím tak 200 měsíčně za všechno. Na Projekt bych mohl koupit horší virtuální stroj (který by ale pro Projekt stačil) za 240 měsíčně nebo lepší VPS za 300 měsíčně. Tak jsem si řekl, že pořídím dražší a postupně tam šoupnu nejen Projekt, ale i můj malý web, portfolio, jtl.cz a pár dalších věcí co mám v plánu, to má sice vyšší nároky na správné nastavení toho serveru, ale pak to budu mít na jednom místě a všechno stejně krásně neomezené :-)

Přejte mi štěstí.

//BTW: furt na vás myslím s tím šifrováním i vařením :-)

Moje fotografie

Štítky

Použití fotek

Fotografie na webu, které jsou opatřené vodotiskem jsou moje a jsou chráněné autorským zákonem. Fotky můžete kopírovat na své Facebooky a blogy, pokud jsou nekomerčního charakteru a pokud mě uvedete jako autora. Za odkaz zpět na celou galerii budu rád a uvítám i když mi dáte vedět, že se vám fotka líbí a půjčujete si ji, třeba do mailu nebo komentářů pod galerií. Díky

Profily

Další odkazy