Stránky

Obávám se nebo se obávám?

Nějak se nemůžu rozhodnout jestli se bojím protože čtu a nebo čtu protože se bojím.

Toto bude článek o osobní bezpečnosti při používání internetu a počítače... bude krátký a trochu smutný.

Ochrana soukromí. Když se svlékáme, stoupnem si mimo okno, když se nás cizí chlap na ulici optá na naši adresu a termín dovolené, asi mu to slušně neřekneme. Takže své soukromí v reálném světě (reálném.. hmm.. spíš analogovém) si chráníme. Každý jak je mu libo, někomu řekneme víc, jinému méně. Pokud se pohybujem s naší internetovou identitou po internetu, tak i tam jsou snahy sledovat a zjišťovat... ať už v podobě „Dobrý den, mohl bych se vás zeptat na pár otázek.“ nebo „(...) Váš hovor bude monitorován.“ nebo v podobě nenápadného šmírování. Google například vynakládá velmi mnoho úsilí, aby získal co nejkonkrétnější představu o jednotlivých uživatelích, sleduje vyhledávání, používání jeho služeb, sleduje nás dál i když je zavřem přes tlačítko +1 a své statistiky (google Analytics), které zadarmo (ó jak laskavé) poskytuje majitelům webů. Tyto data si může poskládat a asi to i dělá. Kolik stránek na které běžně chodíme má google+ tlačítko, analytics, google reklamu, google písma nebo je přímo od googlu? Kolik procent našeho času na internetu si google může poskládat, když bude chtít a příjde mu to finančně zajímavé?

Vzpomínáte na ta auta co jezdila po česku a fotila ulice pro StreetView? Ukázalo se, že také odchytávají a monitorují nezabezpečené wifi sítě... hmm :-\

O tom, kterak se sledování googlu účinně (a ne zas tak obtážně) bránit napíšu jindy.

Stále častěji se mluví o tom, že FB, Twitter, Google mají vytvořená speciální rozhraní, na kterých si mohou vybírat data... asi je to žvást. Ale o náchylnosti amerických firem na rozhodnutí americké vlády se snad bavit ani nemusíme. Well ehm, a chci aby mě šmíroval zrovna stát, kde může prezident svévolně popravovat občany jiných suverénních států? Raděj asi ne :-)

Ochrana dat. Digitální data (chápej věci v kompu) jsou velmi pomíjivá... dneska nepřečtem diskety staré 5 let, CD a DVD mají životnost pár let. Jak dopadnou fotky našich dětí, psů, hambatých přítelkyň, všechny nafocené na digitál? Budeme je neustále kopírovat z jehoho disku na jiný a doufat, že to děláme dostatečně rychle a paralelně a často abychom přečkali i nějakou tu ztrátu. A že je šifrujeme dostatečně, aby si je nikdo nemohl vypůjčit.

Máte nějaké kompromitující fotky v počítači nebo někde na CD? Akty, fotky z párty, hloupá videa nebo snímky z dovolené s druhou rodinou? A máte je dost šifrované? Umíte si zašifrovat data? I o tom plánuju něco napsat.

Co se stane, když nám někdo ukradne notebook? Najde tam fotky z dovči, maily, uložená hesla, výpisy z účtu, kolekci porna a nelegálního software? Máme ty data ještě někde jinde nebo je budem muset oželet? Správné odpovědi:-D jsou: najde tam hromadu dat, které jsou nezajímavá a hromadu co nerozšifruje v tomhle tisíciletí. Notebooku je škoda, ale všechno mám uloženo bokem, za večer nebo dva to mám zpět.

Takže co dělám teď já? Stále řeším konečné řešené zálohování, vyměnil jsem antivir, blokuju vkládaný obsah od google při brouzdání webem a změnil jsem všechna hesla.

Pár osobních událostí, kvůli kterým se teď zabývám těmahle kompjůtrovýma nepříjemnostma:

  • Dvakrát mi hackli web. (žádné větší škody)
  • Kamarádce hackli web a distribuovali přes něj porno. (opraveno za večer)
  • Hackli mi Twitter účet. (měl jsem zakázanou změnu hesla bez potvrzení, tak jsem se lognul a zadal lepší heslo)
  • Kompletně jsem zratil data z jednoho focení, a to mám všechny fotky trojmo.

Pár událostí ze světa:

  • Virus flame napadl hromadu počítačů, uměl nahrávat video a zvuk v místnosti, hackovat mobily s bluetooth, sledovat skype, vyhledávat soubory v počítači atd. a všechno to odesílal na 30 serverů o celém světě, pak se uměl sám dokonale odstranit ze systému.
  • Zakladateli společnosti Kaspersky, jedné z firem která se zabývá bezpečností a netu unesli syna, ten samý člověk oznámil, že pracuje na novém operačním systému, který by konečně mohl být bezpečný.
  • V amerických školách měli kamery v šatnách dětí... inu proč ne.

Myslím, že je načase rozšířit počítačovou gramotnost o pár nových kousků.

//obrázky možná později... nechce se mi nic hledat. Za podněty na články budu rád... raději něco co ocení i někdo další krom mě. A klidně konkrétně!

Jan Daniel 16. října 2012 17:10
Ještě jsem si vzpomněl, včera jsem četl o případu dívky, která spáchala sebevraždu poté, co byla na internetu vydírána a šikanována kvůli fotce z webkamery, na které byly vidět prsa… (to je chyba na více frontách) Ale je toho v poslední době moc. Třeba project EU CleanIT, který navrhuje preventivně sledovat všechny uživatele internetu, kdyby někdo z nich byl později z nečeho nařčen nebo kdybychom se mrkli na nějaký teroristický obsah. Mimochodem i odkaz na webu na něco co by později bylo spojeno s terorizmem, by byl podle jejich zprávy trestný… well done USA.

Jak přidat komentář?

Moje fotografie

Štítky

Použití fotek

Fotografie na webu, které jsou opatřené vodotiskem jsou moje a jsou chráněné autorským zákonem. Fotky můžete kopírovat na své Facebooky a blogy, pokud jsou nekomerčního charakteru a pokud mě uvedete jako autora. Za odkaz zpět na celou galerii budu rád a uvítám i když mi dáte vedět, že se vám fotka líbí a půjčujete si ji, třeba do mailu nebo komentářů pod galerií. Díky

Profily

Další odkazy