Stránky

Nový Gnome 3, screenshoty pro neznalé

Chápu, že ne každý je hned připravený zkoušet jinačnosti a novoty, proto přikládám snímky nového pracovního prostředí, tak jak bylo po nainstalování Fedory 15.

Poznámka: Fedora je označení distribuce - balíku programů, všelijak nastavených, aby do sebe pasovali. Gnome je označení pro "správce oken" - tj. program který ukazuje ikony na ploše, všelijaké roletky, okna, upozornění a tak.

Zde je okýnko - prakticky jediné - přes které přistupujem k programům. Když začnete pracovat v nějakém okně, všechny ovládací prvky krom horní lišty, zmizí.

Aplikace nejsou řazeny jak bývali do roletky podobné Nabídce Start ve Windows, ale jsou naházené na jedné hromadě, kterou najdete při klepnutí na aplikace. Je možné se vyhledávat podle kategorií, ale rychlejší je napsat copak hledáte do vyhledávání.<

Okýnka jsou hranatá a vrhají pěkné stíny. Běžná okna také nemají tlačítko pro minimalizaci a maximalizaci - zkrátka mají jen křížek. (Minimalizuje se kliknutím kolečkem na lištu okna.)

Takové hezké stíny.

Nabídka pod uživatelem je podobná jako bývala, jen stylovější. Všimněte si propojení s IM (jabber, ICQ a pobodně).

Co se mi zatím nelíbí:

  • Přišel jsem o oblíbené applety - hlavně odpočítávání, to jsem měl rád.
  • Všechno je to takové velkorysé, buclaté, jako by to bylo dělané jen na obrovské rozlišení displeje - já mám cca 1300 na 800 a mám pocit že moc prostoru, např. na zobrazení složek, nezbývá.
  • Přišel jsem o velmi praktickou roletku "Místa", která bývala nahoře (jakoby druhá nabídka Start) a kde byla tlačítka do důležitých adresářů.

Ale dejme tomu šanci... změnit můžem vždycky. Linux totiž umožňuje výběr, takže klidně můžu nainstalovat na novou Fedoru starý Gnome.

Moje fotografie

Štítky

Použití fotek

Fotografie na webu, které jsou opatřené vodotiskem jsou moje a jsou chráněné autorským zákonem. Fotky můžete kopírovat na své Facebooky a blogy, pokud jsou nekomerčního charakteru a pokud mě uvedete jako autora. Za odkaz zpět na celou galerii budu rád a uvítám i když mi dáte vedět, že se vám fotka líbí a půjčujete si ji, třeba do mailu nebo komentářů pod galerií. Díky

Profily

Další odkazy