Stránky

Co to je otevřený software - open source?

Trochu osvěty v oblasti IT, chystám totiž několik článků a sem se budu odkazovat :-)

Open-source software, každý to spojení slyšel, ale věřím, že mnoho "běžných uživatelů" neví co to vlastně je a v čem je to pro něj výhodné…

Většina počítačových programů se šíří ve zkompilované podobě => program jde spustit, ale není vidět jak přesně funguje ani nemůžeme jeho funkce měnit, krom možností, které nám dal vývojář. Např. MS Word, nám podtrhává překlepy, tuto funkci lze vypnout, ale např. změnit barvu nebo tloušťku vlnovky nejde. Ten, kdo by chtěl změnit barvu vlnovky, potřebuje zdrojové kódy (anglicky "sources"), které byly použity ke kompilaci.

Srovnání kódu před a po kompilaci:

Open source jsou takové programy, kde zdrojový kód je k dispozici ke stažení a zároveň je povoleno ho upravovat, distribuovat a tak dál. Pro běžného smrtelníka to nejspíš není moc zajímavé, protože stejně neví, co by si s těmi kódy počal, ale otevření kódu programů má mnoho výhod i pro něj.

Open source bývá zdarma

Nemusíte šetřit na programy ani krást abyste si mohli upravit fotku nebo udělat leták. Open source bývá zadarmo i pro komerční využití.

Open source nemívá zadní vrátka

Na otevřených programech pracuje spousta vývojářů a žádnému zlému vývojáři se nepodaří do kódu propašovat zadní vrátka. Např. open source šifrovací progam, bude zkrátka šifrovat, protože na to dohlídne spousta lidí po světě.. žádné ukládání hesel do texového dokumentu - i to už tu kdysi bylo.

Open source je zaměnitelný

Open source nezmizí, pokud vývojáři nějaký program opustí, mohou ho jiní snadno převzít nebo zakomponovat jeho funkce do svého programu. Pokud se vývojářská skupina kolem programu nepohodne, pak vznikne tzv. fork, větev programu, která se vyvíjí samostatně… Např. z OpenOffice se odštěpila skupinka a vyvíjí LibreOffice.

Open source bývá slušný

Open source programy se obvykle ptají, jestli můžou zasílat moje data na internet, jestli můžou automaticky otvírat moje soubory, instalovat lišty do prohlížečů a podobně…

Open source už není jen software

Díky popularitě open source programů vznikly i další věci, otevřená písma, ikony, fotky…

Open source, který používám:

GIMP - editor fotek, VLC Media Player - přehrávač videí a hudby, 7-zip - rozbaluje a vytváří Zip archivy, Firefox - prohlížeč webu, Thunderbird - mailový klient, Double commander - náhrada veleúspěšného Total commandera, Filezilla - umožňuje stahovat a nahrávat na FTP, Geany - editor textu, který umí zvýrazňovat programovací jazyky

Zajímavosti

  • I tyto stránky běží na open source software, server, programovací jazyk, databáze i publikační systém jsou open source.
  • Existují weby, které se snaží pomoct s přechodem z nelegálního software na software zadarmo např. Alternativeto.net.
  • I Android v mobilech je open source.
  • Open source není jen otázkou nadšenců… projekty podporují i velké společnosti jako Oracle, Google nebo IBM.

Zkuste si prohlídnout komp a stáhnout náhradu za programy, které máte nelegálně :-)

Moje fotografie

Štítky

Použití fotek

Fotografie na webu, které jsou opatřené vodotiskem jsou moje a jsou chráněné autorským zákonem. Fotky můžete kopírovat na své Facebooky a blogy, pokud jsou nekomerčního charakteru a pokud mě uvedete jako autora. Za odkaz zpět na celou galerii budu rád a uvítám i když mi dáte vedět, že se vám fotka líbí a půjčujete si ji, třeba do mailu nebo komentářů pod galerií. Díky

Profily

Další odkazy